Храни полезни за стомаха

Прубликувано на: 05.01.2016
Храни полезни за стомаха

Лятото е горещ сезон, през който тялото ни започва да има повече нужда от течности, отколкото от храна. Разбира се, хората не спират да ядат, но опростяват менюто и консумацията на тежки продукти намалява. Поне това е по-разумното решение при положение, че иначе често се стига да чувство на умора и излишна тежест. В жегите над 30 градуса е твърде неприятно да боли корем, но в същото време е най-лесно да се допусне грешка в менюто, която да доведе до съответния ефект.

 

Ще ви запознаем с няколко полезни храни, които са подходящи за летните месеци, когато приема на храна е затруднен от високите температури. Това са продукти, които улесняват храносмилането и допринасят за приятното усещане на лекота на тялото. Всеки знае, че не е добра идея през лятото да се тъпче с тежки дюнери, месни яхнии или други мазни ястия, но дали сме запознати кои са най-добрите храни за здравето ни?

 

 

Учени са направили проучвания, според които трябва да се ядат продукти, които лесно да бъдат смелени от стомаха, след което разградени в червата. Точно за последната цел най-подходящи се оказват влакнестите храни. От тях се препоръчват на първо място сушените сливи. Те не са толкова леки за корема, но пък улесняват много работата на червата. Разбира се към този вид храни влизат също много плодове, зеленчуци, зърнени и бобови растения.

 

Пробиотиците са друг прекрасен вариант. В България можем да се наслаждаваме на най-доброто кисело мляко в света, така че трябва да се възползваме от това. Пробиотиците са бактерии, които действат благоприятно на организма и възстановяват вътрешния микробен баланс. Науката все още не може да установи как точно това се получава, но никой не спори, че ефектите от пробиотиците са здравословни. Препоръчително е да се яде кисело мляко без захар. 

 

Пребиотиците също са сред продуктите, които действат добре на корема. Това е храната на пробиотиците. Учени твърдят, че бактериите се размножават много бързо, но имат нужда от храна като стигнат до червата. Пребиотиците помагат на тялото да абсорбира хранителни вещества като калций, желязо, цинк и магнезий. Леща, лук, чесън, банани, аспержи и други храни, които често консумираме, съдържат естествени пребиотици.

 

Зърнените храни без глутен са още един добър вариант за правилно хранене. Глутенът е протеин, който се намира в пшеница, ечемик и ръж. Не е задължително да е вреден, но при много хора предизвиква стомашни болки. Киноата е най-добрият избор за такава храна. Тя може да бъде намерена в някои магазини за здравословни храни. Готви се лесно и може да се използва на различни ястия.

 

Ферментиралите храни са другите олекотяващи евентуални болки в стомаха. Те улесняват смилането и подобряват приемането на хранителни вещества. Квас, кисели краставички, кисело зеле, кефир, мисо, темпе, японско тамари или соев сос са подходящи продукти от този сорт.

 

Менюто на човек винаги трябва да е съобразено с неговия вкус. Безспорно обаче трябва да уважаваме нуждите на тялото си и да не го натоварваме излишно. Изброените храни са варианти да олекотим работата на корема, което ще ни повдигне настроението и улесни ежедневието.myHerb.bg препоръчва:


Имате въпроси?
Консултирайте се с нашите специалисти!


Задайте своите въпроси и получете отговор от квалифицирани специалисти.
Връзка с оператор