Кора от бяла върба - натуралният Аспирин

Прубликувано на: 12.01.2015
Кора от бяла върба - натуралният Аспирин

Всеки знае за чудотворните свойства на Аспирина, известен още като ацетилсалицинова киселина. Всъщност, Аспиринът е дериват на естественото вещество салицинова киселина, която се съдържа в кората на бялата върба.

 

Още от векове бялата върба е известна в традиционната медицина. В Китай, тя се е използвала за облекчаване на болката и лекуването на треска. С подобна цел е използвана и от индианците в Америка.

 

Салициновата киселина функционира като понижава нивата на простагландините в човешкото тяло. Това са вещества със структура подобна на хормоните и са основните причинители на  болка и възпаления. Екстрактът от бяла върба може да не действа толкова бързо като Аспирина, но ефектът и може да се запази по-дълго във времето. Освен това, тя не причинява толкова силно дразнене в стомаха.

 

Бяла върба се използва за:

 

➡ Успокояване на остра и хронична болка;

➡ Спомага при менструални крампи;

➡ Спомага при главоболие;

➡ Спомага при болки във врата и гърба;

➡ Регулира дискомфорта при артрит;

➡ Понижава подуването при възпаления;

➡ Подпомага движението при болни стави;

➡ Регулира треската;

➡ Разрежда кръвта;

➡ Подобрява сърдечната дейност;

 

Бялата върба е разпространена билка и може да се открие под много форми, като най-популярните от тях са:

 

➡ тинктура (капки в алкохолен разтвор);

➡ таблетки;

➡ капсули;

➡ пудра;

➡ чай от изсушена кора;

 

Препоръчителна доза

 

На пазара се предлагат както пудра от кората, така и екстракти, които са с по-висока концентрация на салицинова киселина. Ефективните дневни дози на салицинова киселина варират между 60 и 120 мг дневно.

 

Странични ефекти

 

Екстрактът от бяла върба не бива да се съчетава с някои лекарства. Трябва да се избягва употребата с Аспирин и други нестероидни противовъзпалителни като ибупрофен и диклофенак, поради опасност от кръвоизливи в стомаха.

 

При нормални дози, екстрактът от бяла върба не води до странични ефекти дори в дългосрочен план. При високи дози може да се прояват дразнене в стомаха, гадене и шумове в ушите.

 

Не се препоръчвам прием от хора с проблеми със стомаха. Не се препоръчва прием от бременни и кърмещи, както и от деца под 16 годишна възраст.

 

С какво да комбинираме?

 

Бялата върба успокоява сърдечната дейност при силен стрес или изполването на стимуланти. Бялата върба може да се използва като сърдечен протектор при употреба на кофеин, синефрин, ефедрин и йохимбин.

 

Като противовъзпалително средство, бялата върба може да се съчетава с куркумин, босвелия и протеолетичните ензими бромелаин и серапептаза.

 

За борба срещу треска и настинка, бялата върба се съчетава с Витамин C, джинджифил и чесън.myHerb.bg препоръчва:


Имате въпроси?
Консултирайте се с нашите специалисти!


Задайте своите въпроси и получете отговор от квалифицирани специалисти.
Връзка с оператор