Гроздови семена

Прубликувано на: 26.01.2015
Гроздови семена

Гроздето е популярна храна още от дълбока древност. Има сведенията отпреди 6000 години, че грозде се е консумирало в земите на Египет, Месопотамия и Персия. Древногръцките философи също са отбелязвали здравословните ползи от гроздето, най-вече при консумацията на вино. През средновековието, виното се е считало за лечебна напитка, а лечителите са използвали масло от гроздовите семена за кожни проблеми.

 

Като храна, гроздовите плодове са изключително разнообразни. В гроздовата ципа и сок са съдържа най-вече ресвератрол и кверцетин, докато в гроздовите семена е по-висока концентрацията на процианидин.

 

Какво съдържа гроздовото семе?

 

Гроздовите семена са най-богатият източник на мощните антиоксиданти процианидини. Това са вид полифеноли с мощна антиоксидантна активност и силен противовъзпалителен ефект.

 

Процианидините помагат на тялото да произвежда глутатион, който е най-силният антиоксидант, защитаващ ДНК и укрепващ имунната система. Също така, те увеличават вътреклетъчните нива на витамин С и укрепват капилярите и по този начин подобряват циркулацията на кръв и кислород в цялото тяло. Тези антиоксиданти действат още като защитават  колагена в меката тъкан в ставите и кожата от свободните радикали и преждевременно стареене.

 

В гроздовите семена се съдържат още антиоксиданта кверцетин, витамин Е и полезната линолеева киселина.

 

С какво са полезни гроздовите семена?

 

Подобряват кръвообръщанието - оптимизира се функцията на кръвоносните съдове, особено на краката. Това предпазва от подувания и болки;

➡ Мощен вазодилататор - процианидинът разширява кръвоносните съдове доброкачествено и стимулира синтеза на азотен оксид. Това води да подобрено кръвоснабдяване и понижаване на кръвното налягане;

➡ Понижават лошия холестерол - установено е, че ежедневния прием на гроздово семе води до понижаване на лошия холестерол и общия холестерол. Отделно, гроздовите семена стимулират сърдечното здраве и функция;

➡ Едема - подуванията и раните при едема след хирургическа намеса отминават по-бързо след употреба на гроздови семена;

➡ Ракови заболявания - в предварителни изследвания, учените допускат, че антиоксидантите в гроздовите семена могат да забавят растежа на раковите клетки при определени типове рак като рак на девелото черво, простатата и белите дробове;

 

Също така гроздовите семена могат да се използват при профилактиката на:

 

➡ Болест на Алцхаймер;

➡ Диабет;

➡ Подобряване на нощното зрение;

➡ Предпазване на колагеновите тъкани и кожата;

➡ Хемороиди;

➡ Понижаване на лошия естроген;

 

Как да изберем гроздово семе?

 

Гроздовото семе се предлага най-вече под формата на капсули. Това, което е важно за потребителя е концентрацията на антиоксиданти, която е между 40 и 95%, в зависимост от продукта.

 

Как да приемаме гроздово семе?

 

Дневната препоръчителна доза варира между 100 и 500 мг. Превишаването и е строго непрепоръчително.

 

Кой не трябва да приема гроздово семе?

 

Не се препоръчва прием от бременни и кърмещи.

 

Не се препоръчва прием на лица с ниско кръвно налягане.

 

В никакъв случай не трябва да се комбинира гроздово семе с медикаменти от класа на коагулантите (разредители на кръвта).

 myHerb.bg препоръчва:


Имате въпроси?
Консултирайте се с нашите специалисти!


Задайте своите въпроси и получете отговор от квалифицирани специалисти.
Връзка с оператор